GYAKRAN ELŐFORDULÓ VISELKEDÉSI PROBLÉMÁK

 

Az alábbiakban részletezett viselkedési problémák mindegyike orvosolható rövidebb-hosszabb rehabilitáció során. Kutyaviselkedés szakértő segítsége és hozzáértése nélkül azonban ezek a zavarok súlyosbodhatnak, sőt akár agresszióba is torkollhatnak. Amennyiben Ön bármelyik tünetet észleli kutyáján, forduljon azonnal szakemberhez, mert ebben az esetben a kutyája nem kiegyensúlyozott és ezért nem egy boldog kutya életét éli!

Amennyiben az itt felsoroltak közt nem találja kutyájának problémáját, kérem, hogy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 30 670 6720

 

 

 Rágás

A kutyák alapvetően szeretnek rágcsálni, illetve megrágni dolgokat. A kiskutyák esetében ez a tanulási folyamat része. Amennyiben egy felnőtt kutyánál áll fenn a folyamatos rágás esete, ez komoly problémák jele lehet. Fontos megjegyezni, hogy a kutya nem tudatosan teszi tönkre pl. kedvenc cipőnket, csak ösztönösen cselekszik (nincs is tudatában annak, hogy rosszat csinál, ők ugyanis nem ismerik a jó vagy a rossz fogalmát).

Az okok általában a következők lehetnek:

•    Fizikai fájdalom (pl. amikor egy bizonyos testrészüket harapdálják, rágcsálják)
•    Unalom (valami elfoglaltságot keres magának)
•    Testmozgás hiánya (a felgyülemlett energiákat próbálja levezetni a rágással)

Szélsőséges esetekben ez odáig fajulhat, hogy a kutya egy komplett lakást/kertet tesz tönkre azzal, hogy mindent megrág. Ilyen esetekben azonnal szakemberhez kell fordulni, mert ez nem természetes viselkedés a kutyáknál és akár agresszivitássá is fokozódhat a kezdetben ártalmatlannak tűnő elfoglaltság.


Ugatás

A kutyák hangok útján kommunikálnak egymással illetve környezetükkel és legtöbbször ezt ugatás formájában teszik. Vannak olyan kutyák, akik ”beszédesebbek” és vannak, akik csak akkor ugatnak, amikor veszélyt éreznek, vagy éppen a területüket védik. Amennyiben egy kutya folyamatosan és látszólag minden ok nélkül ugat, vagy éppen mindent megugat (pl. postás, biciklis, autó, macskák stb.), feltételezhetjük, hogy a kutya nem kiegyensúlyozott és valami pszichés eredetű problémára kell gyanakodni, amit orvosolni szükséges. Így elkerülhető a gazdi (és a szomszédok) idegösszeomlása illetve az esetleges hatósági büntetések a zajkeltés miatt. 


Harapás

A kutyák egymás között gyakran kommunikálnak harapással. A szuka kutya például ily módon fegyelmezi kölykeit és adja tudtukra hol vannak a határok. Az emberekkel szemben azonban a kutyák ritkán alkalmazzák ezt a kommunikációs módszert. Amennyiben egy kutya mégis harapóssá válik, általában valami pszichés eredetű probléma vagy esetleg agresszió áll a háttérben. Lehet azonban betegség tünete is, amikor például egy bizonyos testrész érintésére reagál a kutya harapással. Ezeket a tüneteket minden esetben komolyan kell venni és szakember segítségét kérni, mivel akár súlyos sérüléseket is okozhat a kutya embertársainknak (még a gazdinak is!).


Hiperaktivitás

A folyton izgő-mozgó, ugráló, rohangáló kutyákat nevezzük hiperaktív kutyáknak. Mivel minden kutyának más az energiaszintje, nehéz eldönteni, hogy a kutya valóban hiperaktív vagy csak magas energiaszinttel rendelkezik. A hiperaktivitás általában jól kezelhető a kutya fajtájához és személyiségéhez illő fizikai és szellemi leterheléssel. A cél az, hogy a kutya soha ne unatkozzon, azonban a megfelelő program összeállításához mindenképpen kutyapszichológus bevonása javasolt.

 

Félelem, idegesség

Gyakran tapasztaljuk, hogy kutyánk összerezzen egy-egy hangosabb zajnál, esetleg fél az idegen emberektől vagy bizonyos tárgyaktól. Ezek a gyengeségek lehetnek öröklött tulajdonságok, de akár tanulás útján is kialakulhatnak. Mindkét esetben pozitív megerősítéssel lehet a kutyákat kizökkenteni ebből az állapotból, és segíteni kell nekik az önbecsülésük felépítésében. Sajnos az ideges, félénk kutyák nagyon gyakran agresszívé (és ebből kifolyólag kiszámíthatatlanná) válnak, ezért ajánlatos minél hamarabb felkeresni egy kutyaviselkedés szakértőt és megkezdeni a kutya rehabilitációját.


Megszállottság

A kutyáknál a megszállottság többféle formában is jelentkezhet:

•    Őrülten kergeti a farkát
•    Egyfolytában labdázna, még akkor is, ha már láthatóan alig áll a lábán
•    Nem lehet tőle elvenni kedvenc játékát
•    Vadul ugatja a porszívót, hajszárító, fűnyírót stb.

A megszállottság nem természetes viselkedés a kutyáknál, ezért minden esetben valami komoly probléma áll a háttérben. Ez leggyakrabban az unalom, a nem megfelelő szellemi leterheltség jele, azonban akár a nem megfelelő kutya-gazdi kapcsolat is lehet oka ennek az oly gyakori viselkedési zavarnak.


Agresszió

A kutyáknál alapvetően kétfajta agressziót lehet megkülönböztetni: a domináns illetve a félelemből fakadó agressziót. Általánosságban elmondható, hogy a domináns agressziót könnyebben és gyorsabban lehet megszüntetni, mint a félelemből fakadót. Azonban mindkét típusú agressziót kezelni kell, mert nagyon súlyos sérüléseket okozhatnak ezek a kutyák az embereknek (akár saját gazdájuknak is). Az őrző-védő feladatot ellátó kutyák kivételével, soha nem szabad megengedni a kutyának, hogy bármilyen helyzetben agresszívan viselkedjen. Ezzel elkerülhetők az egyre szaporodó kutyatámadások és kutyaharapások is.


Territoriális viselkedés

A területőrzés a kutyák alapvető ösztöne (kivéve néhány fajtát, amelyeknél a tenyésztés során ezt az ösztönt direkt eliminálták), ezért ugatnak vadul, ha egy idegen közelíti meg a falka (azaz a család) területét (a házat, lakást, kertet stb.). Gyakran azonban a gazdikkal szemben is territoriális viselkedést mutatnak a kutyák pl: amikor nem adják oda azt a tárgyat, amit a szájukban tartanak, vagy nem engedik megközelíteni az ételüket, esetleg kisajátítják a kanapét vagy az ágyat a hálószobában. Ilyen esetekben új alapokra kell helyezni a gazdi-kutya kapcsolatot és fegyelmezés útján a kutya gyorsan megtanulja, hogy mi a helyes viselkedés.


Felugrálás vendégekre vagy a gazdira

A kutyák általában izgalmukban ugrálnak fel mindenkire (pl. amikor üdvözölnek egy vendéget vagy a hazatérő gazdit), de akad olyan eset is, amikor a dominanciájukat fejezik ki az ugrálással (a kutyák társadalmában a domináns fél a másik fölé magasodik és ráhelyezi a fejét a másik nyakára). Mindkét esetben könnyen megszüntethető ez a nem kívánatos viselkedés és következetes fegyelmezéssel hamar megtanulja a kutya, hogy „ki az úr a háznál”.  


Szeparációs szorongás

A szakirodalom szeparációs szorongásnak nevezi azt a viselkedésformát, amikor az otthon hagyott kutya vonyít, sír, ugat majd amikor gazdái hazatérnek, örömében le-föl rohangál és esetleg még vizeletnyomokat is hagy a lakásban (rosszabb esetben még akár a lakást is tönkreteszi amíg egyedül van). Ezt az állapotot az váltja ki a kutyáknál, hogy falkaállatok lévén nehezen tűrik a magányt. Ez nem egy természetes állapot náluk, ők akkor érzik biztonságban magukat, ha falkatársaik (azaz a családjuk) körében lehetnek. Következetes tanítással azonban elérhető, hogy a kutya megértse, gazdái mindig visszatérnek hozzá és neki ezt türelmesen ki kell várnia. Ez egy hosszabb folyamat és a gazdik részéről sok türelmet és kitartást igényel. Az eredmény azonban soha nem marad el és a kutya ismét kiegyensúlyozott és boldog lesz.


Ásás

Nagyon sok gazdi életét megkeserítik a kutyák azzal, hogy felássák az imádott virágos kertet vagy éppen a veteményest. Vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten az ásásra lettek kitenyésztve (pl. terrierek), de a többi kutyánál is előfordulhat ez a megrögzött viselkedés. A háttérben legtöbbször az unalom vagy a szökési hajlam áll, a probléma azonban nagyon könnyen és viszonylag gyorsan kezelhető. Mindenképpen kutyapszichológus segítsége kell ahhoz, hogy a helytelen viselkedés valós okát feltárja és sikeres rehabilitációs programot dolgozzon ki a kutya számára.


Rongálás

Néhány szélsőséges esetben azt tapasztalják a gazdik, hogy kutyájuk látszólag minden ok nélkül megrongál tárgyakat (pl. szétszedi a kanapét, lebontja az ajtófélfát stb.). Minden, a normálistól eltérő viselkedésnek azonban számos oka lehet, és ezt a kutya ezerféle módon próbálja a gazdi felé kommunikálni, aki azonban nem érti kutyája testbeszédét. Gyakran előfordul, hogy betegség vagy agresszió áll a cselekedet hátterében. Azonnali beavatkozás szükséges, mivel sokkal rosszabbra is fordulhat a helyzet, ami mind a kutyának mind pedig gazdájának árthat. A szakember gyorsan fel tudja térképezni a probléma forrását és alternatív megoldásokkal segíti elő a kutya rehabilitációját.