A kutyák igényei

Az ember legjobb barátjának merőben más igényei vannak, mint azt a legtöbben gondolnánk. Mivel ők nem "négy lábon járó emberek", így nem is szabad őket úgy kezelni. A kutyáknál a legtöbb viselkedési problémát a gazdi nem megfelelő hozzáállása és a rosszul felépített falkarangsor okozza.

 

 

 

Fegyelem és szabályok

A fegyelem elengedhetetlen nevelési eszköz a kutya számára. Minden kutyának szüksége van arra, hogy szabályok és határok között éljen, hiszen ezek nélkül nem érzik biztonságban magukat, teljesen összezavarodnak és ezáltal különböző viselkedési problémák alakulhatnak ki náluk (a vadon élő rokonaiknál is a falkavezér állítja fel a szabályokat, amely minden falkatagra kötelező érvényű). Nagyon fontos tehát, hogy már az első naptól kezdve kommunikáljuk a kutya felé a szabályokat, és következetesen fegyelmezzük őt, amennyiben megszegi azokat.

 

Testmozgás (sétáltatás)

A kutyáknak minden nap szükségük van testmozgásra. Fajtától és életkortól függően ez napi 20-120 perc intenzív mozgást jelent. Gondoljunk csak bele, minden kutyafajta egy speciális feladatra lett kitenyésztve. A vizslák vagy a kopók például egy-egy vadászat során akár 50-100 km-t is futottak a vad után. A gyerekekhez hasonlóan, nekik is biztosítani kell, hogy a felgyülemlett energiát kiadhassák magukból, különben az energia más formában fog kitörni belőlük (pl. ugatás, rohangálás, ugrálás, rongálás stb.) illetve ez akár agresszióhoz is vezethet.

A sétáltatásnak nem csak fizikailag, hanem pszichológiailag is fontos szerepe van. A közös barangolás során a gazdi és kutyája szorosabb kapcsolatot tud kialakítani, elősegíti a kölcsönös tisztelet és bizalom kialakulását. A jól megtervezett, minőségi séta tulajdonképpen egy közös vadászat a gazdival (mint falkavezérrel), ami mind fizikailag mind pedig szellemileg lefárasztja a kutyát, hozzásegítve őt a kiegyensúlyozott állapot eléréséhez.

 

Szellemi kihívások

Alapvetően minden kutyát bizonyos feladat elvégzésére tenyésztettek ki. A pásztorkutyáknak a nyájat kell őrizni; a vadászkutyák a zsákmány megszerzésében segítik a vadászokat; az őrző-védő kutyák a területet és az emberek vagyonát őrzik. Ezért minden kutyának (még a keverékeknek is!) szüksége van szellemi kihívásokra, és arra, hogy a fajtája speciális igényeit kielégítsük. Nem elég a testüket lefárasztani, ugyanezt kell tenni az agyukkal is (különben ők maguk dolgoztatják meg szürkeállományukat pl. kieszelik, hogy tudnának elszökni otthonról). Amennyiben egy kutyát nem állítunk szellemi kihívások elé, komoly viselkedési problémák adódhatnak nála.

A legjobb megoldás, ha a fajtájának megfelelő szellemi tevékenységet találunk számukra, pl. a terriereknek biztosítjuk az ásás és a zsákmányszerzés lehetőségét. Egy fizikailag és szellemileg is megfelelően elfáradt kutya biztosan nem fog rosszalkodni és kevésbé valószínű, hogy viselkedési probléma alakul ki nála.
 

 

Szeretet

Bármennyire is hihetetlen, a kutyáknak nincs szükségük szeretetre - legalábbis nem arra a fajta szeretetre, amit mi annak hívunk. Nekik a gazdi szeretetét a falkavezéri hozzáállás, a gyengéd ám határozott irányítás és a biztonságos élet jelenti. Az emberek hajlamosak kutyájukat akkor dédelgetni és ölelgetni, amikor nem a megfelelő lelkiállapotban vannak. Ilyen például amikor vihar idején simogatjuk a remegő kutyát és ezáltal pont azt a lelkiállapotot erősítjük, amitől szeretnénk őt megszabadítani. Természetesen lehet, sőt kell is szeretni emberi módon egy kutyát, de nagyon fontos az időzítés és a szeretet mennyisége. Igyekezni kell megtalálni az egyensúlyt a szeretet és a fegyelmezés között és fontos megérteni, hogy legjobban akkor szeretjük kutyánkat, ha felvállaljuk a falkavezér szerepét.

 

Szocializáció

Minden kutyának szüksége van arra, hogy fajtársaival kommunikálhasson, játszhasson, sétálhasson. Egy jól szocializált kutyával bárhol meg lehet jelenni és nincs szükség arra, hogy pl. ha sétáltatni akarjuk kedvencünket, hosszú perceket töltsünk azzal, hogy keressünk egy kutyamentes övezetet, ahol kutyánk nem kerülhet bajba. A kiskutyákat 3-12 hetes korukban kell hozzászoktatni az emberekhez, a kutyákhoz illetve más állatokhoz, mert később már komoly nehézségek árán lehet csak szocializálni őket. Ezért nagyon fontos, hogy a gazdi biztosítsa a kutyája számára más kutyák és emberek társaságát és segítse kutyáját, amennyiben feszültté vagy idegessé válik egy adott helyzetben.

 

Gazdikeresők

  • jelenleg nincs gazdikereső kutyus :)