A kutyákról általában

 

Napjainkban rendkívül sokszínű a kutyák világa: méretüket tekintve lehetnek aprók, mint a csivavák vagy hatalmasak, mint a bernáthegyi.

 

 

Bundájuk is igen változatos színű és állagú, sőt létezik szőr nélküli kutya is (ilyen a kínai meztelen kutya). Bármilyen fajtájú kutyáról legyen is szó, egy valami mindannyiukról elmondható: a kutya az ember legjobb barátja és a leghűségesebb társa.A kutyák a farkasoktól származnak (génállományuk 99%-a azonos), és mint a kutyafélék általában, ők is falkaállatok - ebből adódóan rendkívül sokrétű  kommunikációs eszköztárral rendelkeznek és hierarchikus felépítés jellemzi társadalmukat. Minden falkában kialakul egy rangsor, melynek élén a falkavezér áll. Ez a fajta társadalmi felépítés a kulcsa egy falka fennmaradásának és biztonságos létezésének.

 

A háziasított kutyák esetében a falkát az emberi család alkotja, beleértve az egyéb háziállatokat is (pl. macska). Ahhoz, hogy a kutya kiegyensúlyozott legyen, biztonságban érezze magát, és így harmonikus kapcsolatban tudjon élni gazdáival és más fajokkal, szüksége van egy falkavezérre, és tisztában kell lennie a falkában betöltött pozíciójával és szerepével.

 

A kutyák számos módon kommunikálnak egymással, illetve környezetükkel:

 

- Energia útján (minden kutya más energiaszinttel rendelkezik és leggyakrabban ez alapján határozzák meg egymás között a rangsort)

- Hangok útján (ugatás, vonyítás stb)

- Kémiai úton (pl. jelölés során a vizeletükkel feromonokkal teli illatanyagokat hagynak hátra, melyek rengeteg információval szolgálnak a többi kutya számára)

- Vizuálisan (pl. különböző testtartások, szemkontaktus stb.)

- Tapintással (pl. harapás)

 

Gazdikeresők

  • jelenleg nincs gazdikereső kutyus :)